Over zol

over zol

Ik heb al jaren een fascinatie met oude en nieuwe woorden. Ik kan uren bladeren door woordenboeken en genieten van opvallende en merkwaardige betekenissen. Daarnaast hou ik ervan om nieuwe woorden en betekenissen te bedenken. Die twee interesses combineer ik in ZOL, een podcast met woordescapades rondom de woorden die mij bezig houden. Ik struin door woordenboeken, met name de historische woordenboeken van het instituut voor de Nederlandse taal, volg de citaten en subbetekenissen en verwonder me waar dit me naartoe leidt. Als klap op de vuurpijl combineer ik woorden en betekenissen tot neologismen en wat ik neonlogismen noem, totaal onlogische nieuwe woorden met een zekere bekoring, met geen ander doel dan de tijd te verdrijven met taalverwondering. Zo ontstaan telkens weer nieuwe afleveringen.

Zol is een korte naam. Ik hou van kort. En het betekent warempel ook nog iets. We moeten hiervoor helemaal naar Noordoost-Groningen, Westerwolde en Delfzijl, om precies te zijn. Luister naar mijn eerste podcast om te horen over de verschillen tussen de zollen in Westerwolde en Delfzijl en hoe we uiteindelijk ook nog terecht komen op de Veluwe.

Ik hou van simpel en daarom kun je deze podcast voorlopig alleen beluisteren op mijn website. Wellicht dat ik hem later nog upgrade naar een officiële podcast die beschikbaar is op de grote platforms. Tot het zover is kun je je via een klassieke rss reader abonneren op deze podcast, of je moet gewoon af en toe langskomen. In elk geval veel plezier.